NL FashionChick Blog - Copenhagen Fashion Report

 Panel Discussion (left) Host Amber Valetta (right)

Panel Discussion (left) Host Amber Valetta (right)

Het was niet mijn intentie om voor Fashionchick een reisblog te schrijven, toch lijkt het er een beetje op met mijn sustainable Sweden stories van vorige maand en mijn nieuwste blog.. Deze maand moet ik mijn nieuwe liefde voor cool Copenhagen delen! Eerlijk, het heeft iets van Amsterdam weg: fietsers, karakteristieke huisjes, water en ik heb zelfs klompen en een molen gespot! Maar de stad heeft veel meer, zeker op sustainable fashion gebied! 

 

Copenhagen Fashion Summit

Mijn bezoek aan Copenhagen was voor de Copenhagen Fashion Summit waar ik een sessie mocht voorzitten over Product Environmental Footprinting (ook wel: het ware milieu impact van een product inzichtelijk maken)! Wat het summit zo gaaf maakt is dat de decision makers van de mode-industrie bijeenkomen om de Global Fashion Agenda te bespreken: wat zijn onze gedeelde doelen op het gebied van duurzaamheid en vernieuwing? En hoe gaan we dat samen bereiken? Super model en sustainable fashion activist Amber Valetta en Tyler Brûlé (Editer in Chief, Monocole) presenteerden de dag en H.K.H. Princes Mary van Denemarken, modeontwerper Prabal Gurung, de (zeer charmante) oprichters van het uber hippe Public School, Bill McDonough (Cradle to Cradle), Ellen McArthur (Circular Economy) en Livia Firth (Eco-Age) behoorden tot de sprekers! 

Meer weten?

#1 Het eerste Pulse of the Fashion Industry rapport over de huidige status van de industrie en te ondernemen stappen werd tijdens de summit gelanceerd en is via de link gratis en door iedereen te downloaden. #2 Monocle interviews met sprekers zijn via deze link terug te zien. #3 Het duurt nog even, maar ieder jaar wordt het summit via livestream uitgezonden. Hier zijn de filmpjes van 2017 terug te zien.

Second-Hand Shopping 

Naast leuke afspraken met internationale duurzame mode collega’s had ik in tegenstelling tot mijn laatste ‘worktrip’ ook wat tijd om de stad te ontdekken. De kleine zeemeermin, botanische tuinen, een prachtige haven en geweldige streetfood markets kan ik ten zeerste aanraden. Maar echte Fashionchicks moeten ook echt de tweedehands winkels in de stad ontdekken. Wist je dat het minste impact op het milieu hebt, als je spullen hergebruikt? Vintage shoppen dus! Bij Time’s-Up Vintage, O-S-V Second-Hand Fashion, Decor Vintage en Carmen Copenhagen kan je goed terecht. Ik heb zelfs een vintage Chloé jasje op de kop getikt, met kant en 'scalloped edges'! I'm in love! 

Designer Shopping 

Voor mij was het love-at-first-sight, toen ik mijn eerste Henrik Vibskov stuk scoorde bij You Are Here in Eindhoven. De Deense designer maakt uitgesproken en kleurrijke stukken in veelal natuurlijke materiaal zoals zijde en katoen en duurzame materialen zoals tencel. In zijn winkel in Copenhagen verkoopt hij ook prachtige tijdloze stukken zoals de Pleats Please collectie by Issey Miyake. Andere Deense designers die een bezoekje waard zijn: Baum und Pferdgarten, WoodWood, By Malene Birger, Mads Nørgaard, Designers Remix Collective en Stine Goya.

Met de metro ben je in no-time van het vliegveld in het centrum van Copenhagen. Daar kan je prima te voet je weg vinden van hippe restaurantjes met verse en frisse Deense producten, naar leuke winkelstraten en prachtige tuinen. Het is een super stad voor een modieus weekendje, zeker in combinatie met de Copenhagen Fashion Summit!  

Holly Syrett