NL - FashionChick Blog - 4 makkelijke tips voor de bewuste fashionista

Duurzame mode kan vaak ontzettend ingewikkeld klinken. Gaat het nou om een goede loon? Of bijvoorbeeld dat iets minder schadelijk is voor het milieu? En hoe kom je erachter wie iets heeft gemaak, hoe het is gemaakt en wat er allemaal in zit aan materiaal, water, energie en dergelijke? Dit zijn allemaal onderwerpen waarover ik ga bloggen bij Fashionchick, maar je hoeft geen diepgaande kennis te hebben om al heel goed bezig te zijn. Daarom om te starten: 4 super easy tips voor de conscious fashionista!

#1 Shop Smart
Als je aan het shoppen bent, overweeg wanneer en hoe vaak je een stuk gaat dragen. Is het iets wat je echt nodig hebt? Zal het een aanvulling zijn op je huidige garderobe? Is het functioneel? Bereken de ‘Value Per Wear’ door de prijs te delen door het aantal keer dat je het gaat dragen. Goedkoop is vaak duurkoop! Daarnaast hoef je niet altijd iets ’nieuws’ te kopen. Tweedehands stukken zijn vaak uniek en betaalbaar. Tip: stel alerts in op Marktplaats voor je favoriete merk! 

#2 Shop Stop
Tegenwoordig zijn er veel alternatieven voor kleding kopen. Je kan kleding lenen (bijv. LENA the fashion library), leasen (Filippa K), maar natuurlijk ook delen of ruilen met vrienden en familie. Als je alleen iets koopt wanneer je het echt wilt en nodig hebt, voorkom je dat je je garderobe verstopt en je geld verspilt!

#3 Wash Wisely
In veel gevallen ontstaat 1/4 tot 1/3 van de negatieve impact van een kledingstuk op het milieu, in de gebruiksfase. Wijs wassen is daarom een hele makkelijke manier om de milieu-impact van jouw kleren te verminderen. Was minder en vul je trommel volledig als je wel wast. Was koel en gebruik een ecologische wasmiddel (Seepje is mijn favoriet). In sommige gevallen is het voldoende om een kledingstuk te luchten i.p.v. van te wassen en hang waar mogelijk je kleding uit in plaats van de droger te gebruiken.

#4 Live Long
Verleng waar mogelijk de levensduur van iedere kledingstuk dat je hebt. Houd een schone en opgeruimde kast door items die je niet draagt te verkopen of te doneren. Repareer iets dat stuk is (een knoopje lukt iedereen) of breng het naar de kleermaker. Als een item echt niet meer draagbaar is kan je het recyclen in een textielbak. Hier kan overigens al het textiel in, kapot of heel, van handdoeken tot panty’s met ladders. Zelfs gescheurde jeans kunnen worden gerecycled tot nieuwe garens!

Holly Syrett