NL - FashionChick Blog - 5 bijzondere shows op de Amsterdamse catwalk

De internationale modeweken zijn nog in volle vaart en mening modevriendin is al weken de hort op van New York naar Londen. Waar Amsterdam in januari begon, sluit Parijs deze week af! Fervent volg ik weken-lang online de shows van mijn favoriete designers, maar Amsterdam, daar ben ik altijd bij! Vijf jaar lang werkte ik zelf bij onze Amsterdamse modeweek en zette ik programma’s over ondernemerschap en duurzaamheid op. Het was een te gekke tijd, maar ik moet bekennen dat het heerlijk is om nu als gast van de creaties te genieten! 

Mijn oog gaat uit naar ontwerpers die vernieuwende concepten presenteren en rebelleren tegen het vicieuze modesysteem. Maar ook naar designers die middels ontwerp en stofkeuze mode maken met minimale milieu-impact en verantwoorde productieprocessen. Deze fashion week waren er vijf shows die mij in het bijzonder zijn bijgebleven, met als toppunt designer Tess van Zalinge. Wat een geweldig talent!

Tess van Zalinge
Voor haar derde collectie werkte Tess samen met Royal Delft, De Hoedenmaker, Meesteropleiding Coupeur en het TextielLab in het TextielMuseum. Oer-Hollands klederdracht, authentieke productietechnieken en zinderende latex lingerie staat centraal in deze op Delft Blauw geïnspireerde collectie. Zij ontwikkelde met Royal Delft een unieke print en realiseerde vervolgens met het TextielLab bijzondere gewoven en gebreide stoffen. Mooi om te zien hoe traditionele technieken en verdwijnende kennis samenkomen in een frisse, uitgesproken en simpelweg prachtige collectie! 

Ajbilou | Rosdorff
Ajbilou | Rosdorff is een van de weinige designer-duo’s die zich dit jaar op de runway expliciet profileerde als ‘duurzame designers’. Hun pastelkleurige collectie in Japanse vormen werd volledig gemaakt uit reststoffen van andere ontwerpers en oude kleding. Zo wil dit duo de schoonheid van ‘waardeloze materialen’ tonen.

Sunandra Koning
Met drie modellen heb je amper een catwalk show. Toch heeft Sunandra Koning een complete presentatie neergezet met een danseres en een trio mannequins die gedurende de presentatie kledingstukken uitdeden en daarmee uiteindelijk ‘Love, Care, World Peace’ uitspelde. De kleur roze had de overhand in zwierige glimmende en semi-transparante poncho’s met daarop duidelijke QR-codes geprint. Na de show kon je daarmee nog gedurende tien dagen meer informatie krijgen. Sunandra geeft aan mode als verbindende factor tussen mensen te zien en wil met deze presentatie een tegengeluid bieden voor de tempo van de mode-industrie. Een collectie per jaar is volgens haar meer dan voldoende! 

Toos Franken
Ook Toos Franken presenteerde een collectie dat seizoen-overschrijdend was en waarmee zij een statement tegen klimaatverandering wilde maken. Met minimalistische sobere stukken voor krachtige vrouwen wil ze trends tegengaan en haar typisch Vlaamse stijl overbrengen.

The Painting
Tot slot was er ‘The Painting’ een catwalk show met 9 ontwerpers die in opdracht van Peter Leferink - Raad van Advies Amsterdam Fashion Week & design docent AMFI - designs maakten rondom hun toekomstvisie. Zij kregen een ‘carte blanche’ om de onzekere toekomst van de mode en ons planeet te visualiseren in het wit. De kleur wit was een metafoor voor hoop en geloof in een betere toekomst. De uitgebreide presentatie met gospelkoor en peace teken toonde talentvolle maakkracht van de 9 designers: Liesbeth Sterkenburg, Ailene van Elmpt, Merel van Glabbeek, Zyanya Keizer, TRINHBECX, Johannes Offerhaus, Yoko Maja, Marlou Breuls en Sunanda Chandry Koning! 

Foto's: Team Peter Stigter.

Holly Syrett