NL - Fashionchick Interview

FashionChick Interview with Holly Syrett

Hi Holly! Alles goed? Vertel, waar hou jij je in het dagelijks leven zoal mee bezig (korte beschrijving van je werkzaamheden)?
Zeker! Ik ben sinds september vorig jaar met mijn eigen bedrijf GW Agency begonnen en ben sindsdien dagelijks bezig om een goede balans te vinden met het opbouwen van mijn bedrijf, gezond eten, sporten en lekker borrelen met vrienden! Lukt af en toe, haha!

Je richt je heel erg op duurzaamheid. Waarom is dat zo belangrijk voor je?
Ik houd van mode en hoe kleding je kan laten voelen en wat het met je en je omgeving kan doen. Tegelijkertijd is de industrie compleet ‘gone wrong’ en daarom zet ik mij in voor een duurzaam vernieuwd modesysteem!

Op welke manier probeer jij duurzaam bezig te zijn?
Ik eet geen vlees, bewust vis en was met ecologische wasmiddel. Daarnaast ben ik langzaam mijn huis aan het verduurzamen. Als ik iets nieuws nodig heb, zoek ik naar een duurzame(re) variant. Qua kleding heb ik sommige stuks al jaren in de kast, die combineer ik met tweedehands items, items van duurzame modemerken en daarnaast leen ik veel bij LENA de modebibliotheek! Niemand kan compleet duurzaam zijn, maar ik zoek naar een voor mij goede combinatie van ‘mooi én goed’.

Vind jij dat wij als maatschappij op de goede weg zijn wat betreft duurzaamheid?
Er gebeurt zo veel! En mensen weten steeds meer en stellen meer vragen uit zichzelf. 10 jaar geleden stond ik ook niet stil bij waar kleding vandaan komt, hoe het gemaakt wordt of wat biologisch inhoudt. Ik vind het echt te gek om te zien dat hier meer vragen over worden gesteld en dat ook grote logge bedrijven onderzoeken hoe ze naar nieuwe systemen kunnen overstappen. Hoe meer er gebeurd, hoe makkelijker het straks wordt om duurzame(re) keuzes te maken.

Op welke vlakken zouden we kunnen verbeteren?
Was minder, was ecologisch en verleng de levensduur van je kleding! Allerlei chemicaliën elke keer op je kleding gieten is nergens voor nodig. Ik gebruik Seepje, maar er zijn steeds meer eco-wasmiddelen. De grootste impact van kleding op het milieu ligt bij de eindgebruiker. Als we allemaal minder en beter wassen en goed recyclen, dan maken we een enorm verschil! In plaats van een kledingstuk weg te gooien, zou je het een tweede leven kunnen geven door het weg te geven, op marktplaats te verkopen of in een humanabak te gooien. Dat kan ook als iets kapot is. Dan wordt het gerecyled i.p.v. verbrand bij restafval, wat erg zonde is.

Wat houdt duurzame mode of conscious fashion voor jou in?
Duurzame mode is mode dat op een verantwoorde manier gemaakt is, met respect voor mens, dier én milieu. Op dit moment heb je vaak een verdeling tussen ‘fair fashion’, waarbij over de hele keten mensen eerlijk behandeld worden en een eerlijke loon verdienen en ‘eco fashion’, waarbij rekening gehouden wordt met de milieubelasting. De beste mode wordt natuurlijk op alle fronten verantwoord gemaakt!
Als je het hebt over het milieu, dan kan je denken aan besparing van grondstoffen en watergebruik, geen schadelijke chemicaliën gebruiken, co2 uitstoot verminderen. Voorbeelden van duurzame(re) materiaalopties zijn biologisch katoen (zonder schadelijke chemicaliën gemaakt), tencel (gemaakt uit eucalyptusbomen), recycled PET (gemaakt uit bijv. sprite flesjes) of hemp (vraagt zeer weinig water). Voor ‘fair fashion’ kan je letten op certificering zoals de Fair Wear Foundation.
Daarnaast kan je natuurlijk kiezen voor tweedehands kleding of kan je kleding lenen. Zo verleng je de levensduur van een item en is niet een nieuw stuk nodig, een besparing op alle aspecten. Er zijn ook vernieuwende modeconcepten zoals de PostCouture Collective waarbij je digitale patronen download en bij je lokale Makers’ Space een kledingstuk laat ‘lasercutten’. Daarmee kan je een duurzame materiaal kiezen en gebeurd alles lokaal!

Koop jij alleen nog maar conscious fashion?
Ik koop alleen maar kleding waar ik een bewuste keuze over heb gemaakt. Bijna hetzelfde toch? Ik koop ook bijvoorbeeld veel op marktplaats. Dat zijn stuks die een tweede leven krijgen, maar niet zozeer duurzaam zijn. Ook koop ik graag items van Nederlandse ontwerpers. Dan gaat het misschien niet om bijv. gecertificeerde materialen, maar wel doordacht design en kleinschalige productie. Ik doe wat ik kan, maar zorg dat ik plezier houd ik mijn keuzes!

Op welke manier probeer jij ervoor te zorgen dat meer mensen conscious kleding kopen?
Met mijn bedrijf werk ik als consultant en projectmanager. Ik initieer zelfstandig initiatieven zoals materialenplatform Pulp Fabrics (samen met Natalie de Koning) en ik werk in opdracht. Een project die ik in mei realiseer is een mode-expositie bij het Haagse Hogeschool in Den Haag. Het gaat over mode en identiteit (titel: Are you yourself(ie)?) en we dagen studenten uit om na te denken over de keuzes die we maken in onze uiterlijke vormgeving en waarom. Persoonlijk stilstaan bij waarom je, jezelf op een bepaalde manier kleedt en waarom je iets koopt is mijns inziens de eerste stap naar een duurzamere industrie! Ook zoek ik naar nieuwe alternatieven voor het huidige systeem. Ik denk dat als meer duurzame mode, makkelijk verkrijgbaar is, meer mensen het zullen kopen! Daarom ook dat ik met Fashion Chick naar een conscious element ben gaan kijken op de website! Zo gaaf!

Wat zijn je favoriete conscious kledingmerken?
Ik heb net Jann and June ontdekt uit Duitsland. Honest By vind ik waanzinnig! Ben ik nog even voor aan het doorwerken. Elsien Gringhuis volg ik al jaren op de voet. Everlane is ook erg mooi, ingetogen, maar heel goed. Studio Jux en O My Bag vind ik ontzettend inspirerend in hun bedrijfsvoering en aanpak. Stoere Nederlandse vrouwen die op hun eigen, verantwoorde manier de industrie inrichten en mooie producten maken! Maar bij de Conscious Collectie van de H&M ben ik ook vaak geslaagd.

Hoe zou je jouw persoonlijke kledingstijl omschrijven?
Ik ben de laatste jaren wel wat chiquer geworden geloof ik. Ik heb meer mooie, eenvoudige stuks in mijn kast die ik afwissel met toffe items die ik tijdelijk heb (van de modebibliotheek). Ik hou van waanzinnige hakken, al blijven ze wel wat vaker in de kast staan nu ik zo van hot naar her race. Gympen en kokerrokken, is dat een stijl?

Wat is je favoriete kledingstuk op dit moment?
Een spijkerstof broekpak van Kuyichi, van de modebibliotheek!

Ben je een online shopper? En is dat makkelijk als je conscious kleding wilt kopen?
Ja! Ik word niet gelukkig van op een zaterdag door de Kalverstraat te gaan en koop veel liever online. Anders ben ik meer geneigd tot impulsshoppen. Online kan je zoeken, alles in je winkelmandje doen en het nog een week laten staan. Ook kan je de tijd nemen om te kijken naar bijv. de materiaalsamenstelling. Ik heb nu wel een paar goede plekken waar ik regelmatig kijk voor duurzame mode, maar het is nog zeker zoeken. Hoe groter het aanbod wordt, hoe beter! 

Welke items staan er op je wishlist voor 2016?
Ik ben opzoek naar een paar fijne broeken, maar op de wishlist.. Ik ga binnenkort shoppen voor een bruidsjurk voor volgend jaar! Daar kijk ik enorm naar uit.

Wat zijn je plannen voor 2016?
Ik ga binnenkort op een familievakantie naar de Caraïben om de 30 jarige huwelijk van mijn ouders te vieren waar ik veel zin in heb! Ook heb ik een paar leuke weekendjes gepland, naar een festival met een vriendin en naar Engeland met mijn zusjes. Daarnaast ben ik met mijn verloofde plannen aan het maken voor onze bruiloft dat in 2017 zal plaatsvinden!
Wat betreft werk ben ik aan de slag om mijn bedrijf op te bouwen en leuke collega’s en klanten aan tetrekken. Ik heb een paar grote projecten op de planning staan, zoals de Modebelofte expositie tijdens Dutch Design Week dat in de Bijenkorf gaat plaatsvinden. Ook werk ik met een aantal Global Shapers (community van het World Economic Forum waar ik onderdeel van uitmaak) collega’s aan een plan om de stap naar een duurzaam vernieuwd modesysteem te accelereren.

Wat wilde je vroeger worden?
Goede vraag! Toen ik heel jong was geloof ik dierenarts, totdat ik wiskunde kreeg wilde ik een tijdje helikopterpiloot worden, daarna journalist!

Wie of wat inspireert jou? En waarom?
Mensen die durven te doen! Visie hebben en daad bij woord voegen. Ik houd niet van te veel gepraat over wat eigenlijk wel zou moeten gebeuren, ben veel meer van het doen. Ondernemers vind ik eigenlijk gewoon te gek! Ik vind het zo knap als mensen zakelijke kansen zien en daar op in gaan spelen. Ik hoop er zelf veel meer over te leren.

Wat is je ultieme guilty pleasure? Mode of non­-mode.
Ben & Jerry’s Chunky Monkey. Bananen ijs, chocolade bananen en walnoten. Niks is beter!

Welke uitspraak is jou op het lijf geschreven?
Yes we can! (vooral van toepassing toen ik vorig jaar met Modebelofte collega’s in een voetbalstadion de expositie gingen inrichten, een behoorlijke onderneming!) en Work Hard, Party Harder!

Tot slot: wil je zelf nog iets kwijt?
Ik vind het écht geweldig dat FashionChick het makkelijker maakt voor meer mensen om mooie én verantwoorde kleding te kopen!

 

 

 

 

PressHolly SyrettWesterlab